Μυδοπίλαφο
Συστατικά
- 300 γρ. μύδια με το κέλυφος καθαρισμένα
- 300 γρ. ψίχα από μύδια, φρέσκια καθαρισμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια μικρά ή 2 μεγάλα
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο (3 κ.σ. + 2 κ.σ.)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή γλασέ
- 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 1.200 γρ. βραστό νερό ή 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών
- ξύσμα + χυμό από 2 λεμόνια
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- φέτες από ½ λεμόνι
- 1 κ.σ. άνηθο
- φρέσκο πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από ½ λεμόνι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε σε χοντρές φέτες το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια.
- Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε το ρύζι και τον ζεστό ζωμό.
- Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15-20 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- 2-3 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε τα μύδια, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια.
- Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
- Στο τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, άνηθο και αλάτι με πιπέρι αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι, άνηθο, πιπέρι, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
4-6
Μερίδες
